Primátorovi Prešova zvýšili plat o vyše šesť tisíc Sk

30.05.2007 Prešov

Prešov 30. mája (TASR) - O vyše šesť tisíc korún na sumu 78 700 Sk zvýšili dnes poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove mesačný plat primátorovi Pavlovi Hagyarimu (nezávislý). Uznesenie je účinné od 1. mája.
Návrh na zvýšenie platu zdôvodnil prednosta Mestského úradu v Prešove Jozef Višňovský tým, že ročný nárast priemernej mzdy v hospodárstve SR k 1. januáru 2007 činil 8,6 percenta a presne o také percento má sa podľa zákona zvýšiť plat primátorovi.
K návrhu nebola diskusia, viacerí poslanci neboli prítomní v rokovacej miestnosti počas hlasovania a za bolo 17 poslancov z 31-členného poslaneckého zboru. Jediná proti bola Mária Čížiková z opozičného klubu SDKÚ-DS a KDH. Z neho aj šiesti sa hlasovania zdržali.
Hagyari sa ujal funkcie koncom decembra 2006 s platom 72 400 Sk. Ako Višňovský povedal, je to najnižší plat primátora krajského mesta v SR. Podobný plat mal tiež Hagyariho predchodca Milan Benč. Rovnako o 8,6 percenta zvýšili mesačný plat aj zástupkyni primátora Kataríne Ďurčanskej, a to zo 41 300 Sk na 44 900 Sk s účinnosťou od 1. mája. Tú do funkcie zvolili 4. apríla. Ďurčanská bola poslankyňou MsZ viac funkčných období za sebou vždy ako členka KDH. Začiatkom tohto roka však vytvorila klub kresťanských demokratov a nezávislých v MsZ a tým jej pôvodný klub SDKÚ - DS a KDH prišiel o väčšinu v poslaneckom zbore. Za to ju vylúčili z KDH.
 

Vyberte región

mark